WikiLeaks kurucusu Assange serbest bırakıldı

WikiLeaks kurucusu Assange serbest bırakıldı

WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, ABD ile yapılan bir anlaşma sonucu 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere'den ayrılarak, ülkesi Avustralya'ya gitmek üzere Kuzey Mariana Adaları'na doğru yola çıktı.

İngiltere ve ABD basınında yer alan haberlere göre, Assange anlaşma gereği ABD topraklarından biri olan Kuzey Mariana Adaları'nda yapılacak duruşmada, ABD casusluk yasasını ihlal ettiğini kabul edecek.

Avustralya'ya yakınlığı nedeniyle duruşmanın bu adada yapılmasının planlandığı belirtilirken, Assange'ın İngiltere'de geçirdiği tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak 62 ay hapis cezasına çarptırılacağı bildirildi.

ABD ile yapılan anlaşma kapsamında, Assange'ın dava sonrasında Avustralya'ya dönmesine de izin verilecek.

Anlaşmanın ardından Assange, bugün Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nden özel bir uçakla Kuzey Mariana Adaları'ndaki Saipan kentine hareket etti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Assange'ın İngiltere'den ayrıldığını doğrulayarak, Saipan'daki duruşmada Avustralya'nın Londra Büyükelçisi Stephen Smith'in de Assange'a eşlik edeceğini açıkladı.

Assange'ın eşi Stella Assange, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Julian serbest." ifadesini kullanarak Assange'ın uçağa bindiği anları paylaştı.

Ne oldu

WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçlara dair 251 bin gizli belge yayımlayarak büyük ses getirmişti.

Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Belmarsh Hapishanesi'ne gönderilmişti.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'ın cezasını tamamladıktan sonra iade talebi nedeniyle tutuklu kalmasına karar vermişti.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021'de Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine karar vermişti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesi, 20 Nisan 2022'de iade kararını onaylamış, dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel ise 17 Haziran 2022'de bu kararı imzalamıştı.

Assange'ın avukatları 1 Temmuz 2022'de bu karara Yüksek Mahkeme nezdinde itiraz etmişti.

ABD'ye iade davasına ilişkin duruşmalar, 20-21 Şubat'ta Yüksek Mahkeme'de yapılmış ve kararın daha sonra açıklanacağı belirtilmişti.

Mahkeme, 26 Mart'ta, ABD tarafından bazı güvenceler verilmezse Assange'ın ABD'ye iade edilmeyeceğine hükmetmişti.

HABERE YORUM KAT