Taliban "tek şartla" BM toplantısına katılmak istiyor: Kadınlar olmasın!

Taliban "tek şartla" BM toplantısına katılmak istiyor: Kadınlar olmasın!

Taliban rejimi, Afganistan'daki insani durumla ilgili BM toplantısına katılacak. Katılım şartları ise kadınların olmaması...

Taliban rejimi, Afganistan'daki durumla ilgili olarak Katar'da yapılacak BM toplantısına bir heyetle katılmak istiyor. Doha'da 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde yapılacak toplantının amacı, kriz içindeki ülkeye yönelik uluslararası taahhüdü güçlendirmek olacak. Şubat ayında İslamcılar Doha'daki benzer bir BM toplantısına katılmayı reddetmişlerdi. Şimdiki taahhütlerinin şartı: Hiçbir Afgan kadının masaya oturmasına izin verilmeyecek ve kadın hakları tartışılmayacak.

Afgan yöneticilerin bu şartı pek çok yerde eleştiriyle karşılandı. Radio Free Europe'a konuşan kadın hakları aktivisti Sima Samar, "İnsan hakları ve kadınların eğitim ve çalışma haklarından bahsetmediğimiz sürece Afganistan'daki önemli meseleleri tartışmanın bir anlamı yok" dedi.

Endişeler var

Afganistan'da bugün kadınlar ve kız çocukları kamusal yaşamdan büyük ölçüde dışlanmış durumda. Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana, Taliban'ın katı şeriat hukuku yorumuna göre erkeklere yasak olan doktorluk, öğretmenlik ya da bakıcılık gibi meslekleri üstlenmelerine izin veriliyor. Taliban rejimi ancak Haziran ayı ortasında kamu hizmetindeki tüm kadınların maaşını aylık 5,000 Afgani'ye (yaklaşık 65 Euro) indiren bir kararname yayınladı.

Taliban sözcüsü Sabihullah Mücahid Pazar günü TOLO News televizyon kanalına yaptığı açıklamada görüşmelerde yer almanın insani yardım ve yatırım açısından Afganistan için faydalı olacağını söyledi. Ancak Neue Zürcher Zeitung'un haberine göre insan hakları aktivistleri Taliban rejiminin katılımıyla uluslararası alanda tanınacağından endişe ediyor.

Almanya'dan boykot tehdidi

Almanya da toplantıya katılmak istiyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung'un haberine göre, Almanya ve diğer on ülke Birleşmiş Milletler'e gönderdikleri bir mektupla Taliban hükümetiyle yapılacak görüşmeleri boykot etme tehdidinde bulundu. Bir sözcünün mektuptan aktardığına göre, Batılı hükümetlerin çoğunluğu, Afgan sivil nüfusunun temsilcilerinin de "kendilerini meşru ve değerli hissetmeleri için" sürece dahil edilmesini talep ediyor.

Ağustos 2021'de iktidara gelmelerinden bu yana Taliban, aksi yöndeki ilk açıklamalarına rağmen, kapsayıcı bir hükümet kurulması ve kadın ve insan haklarına saygı gösterilmesi çağrılarını reddetti. Şu ana kadar dünyada tek bir ülke bile Taliban yönetimini resmen tanımadı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
2 Yorum