Alman mahkemesi bu kadını tartışıyor: Çarşaflı ve peçeli araç kullanabilir mi?

Alman mahkemesi bu kadını tartışıyor: Çarşaflı ve peçeli araç kullanabilir mi?

Almanya'da siyah çarşaf giyip peçe takan bir kadın araba kullanabilir mi? Bu soru şimdi Yüksek İdare Mahkemesi'nde. Düsseldorflu bir kadın bu hakkı için mücadele etmek istiyor.

Düsseldorflu Müslüman bir kadın bu hafta nikap takarak araba kullanma hakkını savunmak istiyor. Sadece gözlerini gösteren kadın, Düsseldorf İdare Mahkemesi'nin verdiği bir karara karşı temyiz başvurusunda bulundu. Bu Cuma günü Münster'deki Kuzey Ren-Vestfalya Yüksek İdare Mahkemesi davayı görüşecek.

"Rheinische Post" gazetesine göre 2007 yılından beri Müslüman olan davacı, Alman Anayasası'nda yer alan din özgürlüğüne atıfta bulunuyor. Ancak karayolu trafik yönetmeliği sürücülerin tanınabilir olmasını şart koşuyor. İstisnai durumlarda muafiyet mümkün olsa da, Düsseldorf bölge yönetimi 2020 yılında ilgili bir başvuruyu reddetti.

Dini özgürlükten daha öncelikli

Düsseldorf İdare Mahkemesi, kadının daha sonra yaptığı itirazı 2020 yılında ilk derece mahkemesinde reddetti. Mahkeme kararında, yol güvenliğinin ve suçların radar fotoğraflarıyla belgelenebilmesinin dini özgürlükten daha öncelikli olduğunu belirtti. Ayrıca mahkeme, davacının araba kullanması için zorlayıcı bir neden görmedi.

Kadın, başörtüsü nedeniyle toplu taşıma araçlarında tacize uğradığını savundu. Mahkeme ise, kadının oradaki durumun diğer kalabalık yerlerden nasıl farklı olduğunu açıklamadığını belirtmişti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
2 Yorum