Scholz net bir şekilde söyledi: "Elimizdeki parayla yetinmek zorundayız"

Scholz net bir şekilde söyledi: "Elimizdeki parayla yetinmek zorundayız"

Trafik ışığı koalisyonu önümüzdeki yılın bütçesini sonuçlandırmakta zorlanıyor. Şansölye mali manevra alanının sınırlı olduğunu açıkça belirtti.

Almanya'da bir süredir bütçe tasarrufları konusu gündemden düşmüyor.

Şansölye Olaf Scholz ise 2025 federal bütçesi için planlanan tasarrufları savundu. Scholz ARD'nin programına verdiği bir röportajda, "Elimizdeki parayla yetinmek zorundayız. Bunun başka bir yolu yok" dedi.

Koalisyon, departmanların mali planlamasıyla uyumlu bir bütçe hazırlama konusunda kesin kararlı. Bu çok yapıcı bir şekilde de tartışılacak. Scholz da "Temmuz ayında bütçeyi çıkaracaklarından çok emin olduğunu" vurguladı.

Scholz, FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner ve Yeşiller'den Şansölye Yardımcısı Robert Habeck bütçe üzerinde zorlu müzakerelere başladı. Bazı bakanlıklar tasarruf hedeflerini yerine getirmemeyi planlıyor. Ancak Lindner, Anayasa'da yer alan borç frenine uyulması konusunda ısrar ediyor.

"Refah devletini savunacağız"

Scholz, yeni borçlanma için manevra alanını arttırmak amacıyla Ukrayna'daki savaş nedeniyle acil bir durum yaratılması konusunda ise, bunun artık "önce ev ödevimizi yapmak ve her bir bütçe kalemini parça parça incelemek ve bir şekilde kolay yolu aramamak" meselesi olduğunu söyledi. Scholz, "Her şeyi yaptıktan sonra ne yapacağımız ve hala çözülmesi gereken bir sorun olup olmadığını görmek, birlikte tartışmamız gereken bir konudur" dedi.

Şansölye ayrıca SPD'nin sosyal harcamalardaki kesintileri önlemeye yönelik uyarılarıyla ilgili olarak da şunları vurguladı:

"Refah devletini savunacağız. Ve aynı zamanda geliştireceğiz. Bu, hiç kimsenin kendi işsizliğinin üstesinden gelmek için çalışmaktan kaçınamayacağı anlamına geliyor."

ARTI49

HABERE YORUM KAT