Cumhuriyet yazarı Almanya'da göçmen avına çıktı: Nerede bunlar?

Cumhuriyet yazarı Almanya'da göçmen avına çıktı: Nerede bunlar?

Cumhuriyet yazarı Arif Kızılyalın, "Almanya’da neler oluyor?" başlıklı yazısında Almanya’daki market fiyatlarını ve göçmenlik durumunu Türkiye ile karşılaştırdı.

Cumhuriyet yazarı Arif Kızılyalın, Almanya’da 1 kilo dana etinin 7-11 Avro arasında satıldığını ve İtalyan ile İsviçre peynirlerinin 11-12 Avro olduğunu belirtti. Türkiye’de yüksek fiyatlara satılan bu ürünlerin Almanya'da daha uygun fiyatlı olduğunu vurguladı.

İşte market fiyatları ile ilgili karşılaştırması;

Çarşı ve market fiyatlarına gelirsek; geçen yıldan pek farklı değil gibi geldi bana ya da biz hissetmiyoruz hiperenflasyonist toplum olduğumuz için! Örneğin 1 kilo dana etini 7-11 Avro’ya alabiliyorlar. Bizde fiyatı 1000 liralarla ölçülen İtalyan ve İsviçre peynirleri de 11-12 Avro. Gözüm, pek de ucuz olmayan Rewe’deki Türk ürünlerine takıldı. Tadım marka ayçiçeğinin kilosu 14.60. Türkiye’deki fiyatını sordum 650-700 lira. Sebze reyonunda Türkiye’de yazın ortasında kilosu 45 TL’ye satılan domatesin 0.95 Avro olduğunu görmek üzücüydü. Daha üzücü olan sağlık için zorunlu hale gelen güneş kremlerinin 4-5 Avro’ya satılması. Aynı marka bizde 750 TL. Giyim kuşam meselesine hiç değinmesem daha iyi! Ünlü Alman ve Amerikan markalarının spor ayakkabıları indirimde 45-50 Avro. Türkiye’dekinin 1/3 fiyatı. Keşke, Düsseldorf Havaalanı’nda karşılaştığımız Çalışma Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan uçağını beklerken giriş kattaki markete gidip fiyatlara baksaymış. En azından emekliye, emekçiye zam verirken eli titremez!

Kızılyalın, Almanya’daki göçmenlik durumunu da değerlendirdi. Türkiye’de sokaklarda sıkça görülen göçmenlerin aksine, Almanya’da göçmenler ile hiç karşılaşmadığına dikkat çekti:

Düsseldorf ve Dortmund sokaklarını turlarken Almanya’nın aslında ciddi bir göçmen sorunu olmadığını da görüyorsunuz. Ama bizler İstanbul’da her 10 kişiden 6-7’sinin Suriyeli - Afganlı - İranlı olmasına alıştık. Almanya, böyle bir kontrolsüz göçmen saldırısı altında değil. AVM’lerde, marketlerde yoklar. “Nerede bunlar?” dedim. İş insanı Turabi Yıldız, “Ya kendilerine verilen belge ile belli alanda çalışıyorlar ya da göçmen merkezlerinde kalıyorlar” yanıtını verdi!

HABERE YORUM KAT