Otel odalarındaki halılarda büyük tehlike: Terliksiz dolaşanlar dikkat!

Otel odalarındaki halılarda büyük tehlike: Terliksiz dolaşanlar dikkat!

Leicester Üniversitesi'nde klinik mikrobiyoloji öğretim görevlisi Primrose Freestone, bilim dergisi "The Conversation"da, odalardaki zemin ve özellikle de halının gerçek mikrop avcıları olduğunu açıkladı.

İnce toz, dışkı ve mikroplar... Büm bunlar otel halılarında ve diğer alanlarda bulunabilir. Bu sadece kulağa iğrenç gelmiyor. Uzmanlar, bu kalıntıların sağlık açısından da risk oluşturabileceği konusunda uyarıyor. Bazı misafirler kendilerine şu soruyu soruyor: Yasal gereklilikler yok mu? Kendimi nasıl koruyabilirim?

Leicester Üniversitesi'nde klinik mikrobiyoloji öğretim görevlisi Primrose Freestone, bilim dergisi "The Conversation"da, odalardaki zemin ve özellikle de halının gerçek mikrop avcıları olduğunu açıkladı. Otelin sınıflandırılması bile düzenli halı temizliği ve dolayısıyla temiz ve mikropsuz bir zemin için garanti değildir. Zira herkes, farklı bir temizlik anlayışına sahip. Örneğin bir otelde bu anlayış misafirinkinden daha düşük olabilir. Yine de konuklar zeminin gerçekten temiz olmadığını varsaymalıdır.

"Halılar bakteri ve mikropların üreme alanıdır"

Temizlik şirketi Logic Products'ın kurucusu Jill Taft da Freestone'a katılıyor ve hatta bir uyarıda bulunuyor:

"Halılar bakteri ve mikropların üreme alanıdır."

Readers Digest'e verdiği bir röportajda Taft, bu nedenle konukların yere oturmaması ve her zaman terlik ya da en azından çorap giymesi gerektiğini söylüyor. Odada giydikleri çorapları da yatarken acilen çıkarmaları gerekiyor.

WDR programı "Markt XL" tarafından yapılan bir test, Freestone ve Taft'ın uyarılarının Alman otel ve pansiyonları için de geçerli olduğunu gösteriyor: Laboratuvar testlerinde, test edilen odalardaki on halıdan dördü atlet ayağı sporları ile kirlenmişti. Hatta bir vajinal mantar patojeni bile tespit edildi.

Yönerge eksikliği

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), otellerin özellikle zemin ve halıları düzenli olarak temizlemesini tavsiye ediyor. Ancak ne sıklıkta ve hangi aralıklarla yapılacağı otellere bırakıldığı için konu tartışmalara açık vaziyette.

Hotelstars Union sınıflandırma kriterleri kataloğunda da otel halılarının ne zaman ve ne sıklıkta temizlenmesi gerektiği belirtilmiyor.

Lekeler genellikle günlük oda temizliği sırasında çıkarılır. Çoğunlukla, vakumlama işlemi yalnızca konuklar çıkış yaptıktan sonra gerçekleştirilir. Ancak, tüm lekeler her zaman tamamen çıkarılamaz. Lekeler, geleneksel süpürgelerin ememeyeceği kadar derin bir şekilde liflere gömülmüş olabilir. Ve patojenik mikroplar (örneğin ayak mantarı) bazen geride kalır.

Kendinizi koruyun

Uzmanlara göre, kendinizi mikroplardan ve kirden korumanın en iyi yolu terlik giymektir. Eğer otel misafirleri için terlik sağlamıyorsa, özellikle isteyin. En azından 4 ve 5 yıldızlı otellerde konuklara sunulması gerekir. Daha düşük sınıflandırmaya sahip bir otelde kalıyorsanız, en iyisi evden kendi terliklerinizi getirmek veya ayakkabılarınızı otel odasında tutmaktır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT