Elektrik fiyatlarında dehşet: Kilovatsaat 26 Cent'ten 3 Euro'ya fırladı!

Elektrik fiyatlarında dehşet: Kilovatsaat 26 Cent'ten 3 Euro'ya fırladı!

Elektrik borsasındaki fiyat patlaması son günlerde dehşete neden oldu. Bir kilovat saat neredeyse üç Euro'ya mal oldu...

Elektrik müşterileri için şok: Borsadaki elektrik fiyatı Çarşamba günü üst üste iki kez arttı. Zaman zaman, tüm ek maliyetler (şebeke ücretleri ve vergiler) dahil bir kilovat saat neredeyse 3 Euro'ya mal oldu. Buna kıyasla, nihai müşteriler şu anda kilovat saat başına vergi ve harçlar dahil ortalama 26 sent ödüyor.

Bu fiyat patlaması esas olarak dinamik elektrik tarifesine sahip müşterileri etkiledi. Çünkü bu elektrik tarife modelinde, zaman içinde elektrik fiyatında meydana gelen dalgalanmalar, tedarikçi tarafından tamponlanmadan doğrudan müşteriye yansıtılıyor. Bu da fiyatın en yüksek olduğu dönemde enerji kullanan müşterilerin bunun için çok fazla para ödemek zorunda kaldığı anlamına geliyor.

Bir saat şarj etmek tam 32 Euro!

İşin vahim tarafı, fiyat zirvelerinin sabah 4 ile 8 ve akşam 6 ile 10 arasında gerçekleşmiş olmasıdır. Başka bir deyişle, bu saatler özel hanelerin özellikle yüksek miktarda elektrik tükettiği saatlerden oluşuyor. Örneğin, bu saatlerde bir elektrikli arabayı bir saat şarj etmek, vergi ve harçlar dahil yaklaşık 32 Euro'ya mal oluyor.

Paris elektrik borsasında (Epex Spot), elektrik fiyatı her zaman bir sonraki gün için işlem görür, içinde bulunulan gün için değil. Bu, tüm elektrik borsalarının kendi borsalarındaki arz ve talebi kamuya açıkladıkları anlamına gelir. Bu sayede hangi ülkenin hala boş elektrik tedarik kapasitesine sahip olduğu ve başka bir ülkeye yardım edebileceği belirlenebilir.

Teklifler fiyata göre artan sırada sıralanır. Bu da elektriği en ucuz olan üreticinin listenin en başında yer aldığı anlamına geliyor. Bu da elektrik fiyatlarının aşağı yukarı sabit tutulmasını sağlar ve fiyat patlamalarının önüne geçilir.

Fiyatlar hızla yükseldi

Ancak teknik bir aksaklık bazı Avrupa ülkelerinin Paris elektrik borsasıyla bağlantısının kesilmesine yol açtı. Borsalar bu verileri birbirleriyle paylaşamadı. Sonuç olarak, diğerlerinin yanı sıra Alman alıcılar sadece Alman üreticilerden gelen bilgilere erişebildi. Bu da fiyatların hızla yükselmesine neden oldu.

Epex Spot şu anda teknik arızaya neyin sebep olduğunu araştırıyor. Elde edilen son bulgulara göre, elektrik kesintisinin bir suçu yok.

Önlem alınabilir

Etkilenen müşteriler bu beklenmedik fiyat patlamasını kabul etmek zorundalar. Ne de olsa dinamik bir elektrik tarifesi seçmişlerdi. Ancak bu tür ani artışlar çok nadiren meydana gelir ve genellikle sadece teknik sorunlar nedeniyle tetiklenir. Bu tür fiyat artışları duyurulduğunda, elektrik müşterilerinin uygun önlemleri almak için hala yeterli zamanı vardır, kendi elektrik tüketimlerini önemli ölçüde azaltabilirler.

Yine de bu elektrik tarifesi modeliyle risk almak istiyorsanız, elektrikli arabanızı şarj etmeden, ısı pompasını çalıştırmadan veya fırın ya da çamaşır kurutma makinesini kullanmadan önce güncel elektrik fiyatı hakkında bilgi almanız en iyisidir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT