Almanya'da ev satın almak uygun hale geldi... Listenin başında bulunan yerler

Almanya'da ev satın almak uygun hale geldi... Listenin başında bulunan yerler

Almanya genelinde büyük bir konut açığı var ve ev sahibi tarafından kullanılan daireler pahalı. Yeni veriler artık alıcılara satın alınabilirlik konusunda umut veriyor. Ancak yine de her yerde değil.

Almanya'nın bazı bölgelerinde daire satın almak daha uygun fiyatlı hale geldi. Bu durum, Hamburg Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (HWWI) tarafından Postbank'ın Konut Atlası için derlenen verilerine dayanıyor.

Postbank'ın emlak işlerinden sorumlu Manuel Beermann Cuma günü yaptığı açıklamada, "Düşen satın alma fiyatları ve artan gelirler, birçok bölgede ortalama gelirlilerin, ideal olarak net hane gelirlerinin yalnızca dörtte birini finansman için kullanan bir kat mülkiyeti bulmalarını kolaylaştırıyor" dedi.

En iyi durumda olan yer Thüringen

Rapora göre, faiz ve geri ödemelerin (rant) gelirdeki payı geçen yıl Almanya'da ortalama yüzde 5,1 puan düşerek yüzde 19,4'e geriledi. Anüite, borç verene ödenmesi gereken yıllık geri ödemedir. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre, orantılı gelir yükü, ankete katılan 400 şehir ve ilçenin 331'inde yüzde 25'lik eşiğin altında kaldı.

Ülke genelinde en iyi durum Thüringen'in Greiz bölgesinde. Buradaki alıcılar, bir kat mülkiyeti satın almak için hane gelirlerinin yüzde 7,9'unu ödedi. Saksonya'nın Vogtland (yüzde 8,0) ve Brandenburg'un Elbe-Elster (yüzde 8,4) bölgelerinde yaşayanlar da bir konutu finanse etmek için gelirlerinin nispeten daha azını harcamak zorunda kaldı.

İlk üç şehir

Alman hane halklarının yüzde 27'si, ortalama bir hane halkının evlerini finanse etmek için harcanabilir gelirlerinin dörtte birinden fazlasını ödemek zorunda kaldığı 69 bağımsız şehir ve ilçede yaşıyor. Hesaplamalara göre, Sylt, Amrum ve Föhr adalarını içeren Nordfriesland bölgesi listenin başında yer alıyor.

Bir kat mülkiyetini finanse etmek için alıcılar hane gelirlerinin ortalama yüzde 59,8'ini ödemek zorunda kaldı. Bavyera'nın başkenti Münih'te yaşayanlar yüzde 46,7 ile ikinci en yüksek ödemeyi yaparken, Berlin üçüncü sırada yer aldı (yüzde 46,4). Hamburg ve Frankfurt am Main'da ise bu oran yüzde 40 civarındaydı.

Kiraların payı da düştü

Net kira için ortalama gelir payı da kiracılar için yüzde 14,4'ten yüzde 14,1'e düştü. Berlin (yüzde 26,4) ve Münih (yüzde 25,8) haricinde, gelir yükü yüzde 25 eşiğinin altında kaldı. Ancak verilere göre, 400 bölgenin 37'sindeki alıcılar net gelirlerinin daha düşük bir oranını ev finansmanı için kiraya harcamak zorunda kaldı.

Uzmanlar geçtiğimiz yıl için yaptıkları hesaplamada yüzde 3,5 faiz oranı ve yüzde 2,5 ilk geri ödeme oranı varsaydılar. Satın alma fiyatına kıyasla geliri hesaplamak için 70 metrekarelik bir daire büyüklüğü varsayıldı. Emlakçı masrafları ya da yenileme çalışmaları dikkate alınmadı. Ekonomistler 2022 yılı için de 70 metrekarelik bir daire varsaydı, ancak geri ödeme oranını yüzde 2,1 ve faiz oranını yüzde 4,6 olarak hesaplamıştı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT