Ve yasa Almanya'da bugün yürürlüğe girdi: Çifte vatandaşlık artık mümkün

Ve yasa Almanya'da bugün yürürlüğe girdi: Çifte vatandaşlık artık mümkün

Almanya'da çifte vatandaşlığı mümkün kılan Vatandaşlık Yasası'nın Modernizasyonu Yasası bugün yürürlüğe girdi. Bu reformla vatandaşlığa geçişin hızlandırılması da amaçlanıyor.

Yeni vatandaşlık yasasıyla birlikte, trafik ışığı hükümetinin önemli bir reformu yürürlüğe giriyor. Bu reformla vatandaşlığa geçişin hızlandırılması ve çifte vatandaşlığın prensipte mümkün kılınması amaçlanıyor.

Vatandaşlığa kabul süresi

Gelecekte, uzun süredir Almanya'da yasal olarak yaşayan göçmenler, sadece beş yıl sonra Alman pasaportu için başvurabilecekler. Daha önce bu süre genellikle sekiz yıldı.

"Özel entegrasyon başarıları" durumunda ise, gelecekte sadece üç yıl sonra bile vatandaşlığa kabul de mümkün. Bu, örneğin iyi dil becerileri (B1 Almanca), gönüllü çalışma veya okulda ya da işte çok iyi performans anlamına geliyor.

Çifte vatandaşlık

Gelecekte prensip olarak çoklu vatandaşlık, yani iki pasaport sahibi olmak mümkün olacak. Şimdiye kadar birçok yabancı vatandaş Alman vatandaşlığına geçerken önceki vatandaşlıklarından vazgeçmek zorundaydı.

Bu durumdan yalnızca başka bir AB ülkesinden veya İsviçre'den gelen vatandaşlar daha önce muaftı.

Çocuklar için Alman vatandaşlığı

Gelecekte, Almanya'da yabancı ebeveynlerden doğan tüm çocuklar, ebeveynlerinden en az birinin beş yıldan uzun süredir yasal olarak Almanya'da yaşaması halinde, başka bir çekince olmaksızın Alman vatandaşlığına kabul edilecek. Daha önce bu süre sekiz yıldı.

Prensip olarak, Almanya'da doğan çocuklar Alman vatandaşlığını ve ebeveynlerinin vatandaşlığını elde edebilir ve kalıcı olarak koruyabilirler.

Dil becerileri

Onlarca yıldır Almanya'da yaşayan ve misafir işçi olarak adlandırılan kuşağın üyeleri için özel kolaylaştırmalar da söz konusu. Gelecekte bu ilk kuşak göçmenler vatandaşlığa kabul edilmek için yazılı bir Almanca sınavına girmek zorunda kalmayacaklar.

Ayrıca yazılı bir vatandaşlığa kabul sınavına da girmek zorunda kalmayacaklar. Bu basitleştirmelerle, bu ilk kuşağa bir nevi Almanya "vefa" borcunu öderken, bu kuşağın "yaşam boyu başarılarının" tanınması amaçlanıyor.

Geçim

Vatandaşlığa kabul edilebilmenin bir koşulu da göçmenlerin genel olarak kendilerini ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerini geçindirebilecek durumda olmaları gerekiyor. Yani sosyal yardımdan geçinmemeleri gerekiyor.

Bu konuda da planlanan düzenlemeler, 1974'ten sonra Almanya'ya gelen misafir işçiler ve Doğu Almanya'nın eski sözleşmeli işçileri için istisnalar öngörüyor.

Temel Yasaya Bağlılık

Yabancılar, Alman pasaportu alabilmek için, eskiden olduğu gibi, Alman Anayasası'nda yer alan özgür ve demokratik temel düzene bağlılıklarını taahhüt etmek zorundalar.

Ayrıca din özgürlüğü, cinsel yönelimler ve kadın haklarına da saygı duyulduğunun taahhüt edilmesi gerekiyor.

Reform, "Yahudi karşıtı, ırkçı, cinsiyet veya cinsel yönelim karşıtı veya diğer insanlık dışı eylemlerin" Anayasa'nın insan onuru güvencesiyle bağdaşmadığını açıkça ortaya koyuyor.

Yahudi yaşamının korunması taahhüdü

İsrail-Filistin savaşından sonra Almanya'da yaşanan antisemit olayların ardından bu maddeye bir ekleme daha yapıldı. Artık "Almanya'nın Nasyonal Sosyalist adaletsizlik saltanatı ve bunun sonuçları, özellikle de Yahudi yaşamının korunması konusundaki özel tarihi sorumluluğu" konusunda da taahhütte bulunulması isteniyor.

Vatandaşlığa kabul testlerindeki soru listesi, İsrail devletinin var olma hakkını da içerecek şekilde genişletildi.

Sicil kaydı temiz olmalı

Almanya’da lise veya yüksek öğrenim yapmayanlar "Einburgeriungstest" ("Vatandaşlığa kabul testi") adı verilen vatandaşlık testini yapacak.

Yine başvuran kişinin adli sicil kaydında herhangi bir suçtan mahkumiyetinin olmaması şart koşuluyor.

Vatandaşlığın iptali

Vatandaşlık on yıl içinde de iptal edilebilir. Alman vatandaşlığı, hileli yanlış beyan ya da yanlış bilgi durumunda iptal edilebiliyor. Reformla birlikte, özgür ve demokratik temel düzene bağlılıkla ilgili yanlış beyanlar da gelecekte vatandaşlığın iptaline yol açabilecek.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre, Almanya'da şu anda 12 milyon yabancı vatandaşlığa sahip kişi yaşıyor. Bunların yaklaşık 5,3 milyonu en az on yıldır Almanya'da yaşıyor.

Federal İstatistik Dairesi'ne göre 2022 yılında Almanya'da 168.545 kişi vatandaşlığa kabul edilirken, bu sayı 2023 yılında 200.095'e yükselecek.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum