Almanya'da maaş zamları enflasyonun altında kaldı

Almanya'da maaş zamları enflasyonun altında kaldı

Almanya'da gelirler artarken, hızla yükselen fiyatlar orta sınıf için ekonomik zorluklar doğuruyor. Enflasyon ve ekonomik politikalardaki değişimler, hane gelirlerindeki reel azalmayı tetikliyor.

Almanya'da son zamanlarda ortalama gelirler belirgin şekilde yükseldi, ancak fiyatlar daha hızlı bir artış gösterdi. Yeni verilere göre, 2022'den 2023'e kadar olan dönemde orta gelirler %5,1 artarken, tüketici fiyatları %5,9 yükseldi. Bu durum, Bündnis Sahra Wagenknecht'in verilere dayanarak yaptığı açıklamalarla ortaya konuldu.

Rusya Ukrayna Savaşı

2022'nin başında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla birlikte enerji maliyetleri ve sonrasında üretim ve ithal edilen malların maliyetleri hızla yükseldi, bu da enflasyonu hızlandırdı. Avrupa Birliği, Rusya'dan petrol ithalatını kısıtladı ve ek yaptırımlar uyguladı. Moskova, Kuzey Akım boru hatları aracılığıyla Almanya'ya gaz ihracatını durdurdu, bu hatlar daha sonra bir saldırıda patlatıldı.

Sendikalar devrede

Sendikalar yüksek maaş artışlarıyla fiyat artışlarını dengelemeye çalıştı, ayrıca emekli maaşları da önemli ölçüde arttırıldı. Ancak genel olarak hane gelirlerinde ortalama bir azalma yaşandı. Özellikle Ukrayna krizinden önceki dönemle kıyaslandığında bu durum daha da belirgin hale geliyor: 2021 ile 2023 arasında enflasyon %13,2 artarken, aynı dönemde orta gelirler sadece %5,8 arttı ve 33.558 Euro'dan 35.510 Euro'ya yükseldi.

Asgari ücret, yılın başında saat başına 41 sent artarak 12,41 Euro'ya yükseldi, önümüzdeki yıl değişiklikle birlikte 41 sent daha eklenecek. Emekli maaşları Temmuz ayında %4,57 artacak. Bir yıl önce Batı'da %4,39 ve Doğu'da %5,86 artmıştı.

HABERE YORUM KAT