Almanya'da yeni iş kuranların sayısı arttı

Almanya'da yeni iş kuranların sayısı arttı

Almanya'da yeni iş kuranların sayısı 2023'te bir önceki yıla göre yüzde üç artarak 568.000'e yükseldi,

2022'deki önemli düşüşün ardından, Almanya'da geçen yıl biraz daha fazla insan serbest meslek sahibi oldu. Devlete ait teşvik bankası KfW'nin Pazartesi günü açıkladığı üzere, yeni iş kuranların sayısı 2023'te bir önceki yıla göre yüzde üç artarak 568.000'e yükseldi, ancak yan iş ve tam zamanlı iş kurma eğilimleri farklılık gösterdi.

Tam zamanlı yeni iş kuranların sayısı yine yüzde sekiz oranında düşerken, toplam 363.000 kişi ek iş olarak serbest çalışmayı tercih etti, bu bir önceki yıla göre yüzde on bir daha fazla. Bu arada, KfW 2023'e göre, ekonominin genelinde iş kurma konusunda "neredeyse hiç ivme" yoktu. Teşvik bankasının baş ekonomisti Fritzi Köhler-Geib, "Hem ekonomi hem de işgücü piyasası durgunlaştı ve yeni iş kurma faaliyetlerini ne özellikle destekledi ne de zorladı" dedi.

Buna göre, bu yıl için de çok az rüzgar bekleniyor. Genel olarak, Almanya'daki "girişimcilik ruhu" oldukça zayıf kalmaya devam ediyor. KfW'ye göre, 18 ile 67 yaş arasındaki gençlerin yüzde 24'ü, mevcut durumları ne olursa olsun, serbest meslek sahibi olmayı çalışmaya tercih ediyor. KfW, "Milenyumun başında Almanya'da serbest meslek tercihi hala iki kat daha yüksekti" açıklamasında bulundu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT