Hükümet verdiği sözleri tutmadı: Almanya'nın silah ihracatı yeni bir rekora koşuyor

Hükümet verdiği sözleri tutmadı: Almanya'nın silah ihracatı yeni bir rekora koşuyor

Almanya'dan yapılan savunma ihracatı hızla artmaya devam ediyor. Bunun başlıca nedeni tek bir ülkeye yapılan teslimatlar.

Geçtiğimiz yıl rekor sayıda silah ihracatının ardından, Ukrayna'ya yapılan silah teslimatlarının daha da artması nedeniyle 2024'ün ilk yarısında ihracat lisansları yeniden önemli ölçüde arttı. Alman hükümeti 1 Ocak'tan 18 Haziran'a kadar en az 7,48 milyar Euro tutarında askeri malzemenin yurtdışına gönderilmesine onay verdi.

Bu rakam 2023'ün ilk yarısının tamamıyla karşılaştırıldığında yüzde 30'luk bir artışa işaret ediyor. İhracatın neredeyse üçte ikisi (yüzde 65 ya da 4,88 milyar Euro) Almanya'nın Rusya'ya karşı savunma kampanyasında desteklediği Ukrayna'ya yönelik. Ekonomi Bakanlığı'nın Sahra Wagenknecht İttifakı'ndan (BSW) Federal Meclis üyesi Sevim Dağdelen'in sorusuna verdiği yanıtta bu bilgiler yer alıyor.

Yasak gevşetildi

Suudi Arabistan 132,48 milyon Euro değerindeki ihracat lisanslarıyla uzun bir aradan sonra ilk kez en çok ihracat yapan ilk beş ülke arasında yer aldı. Yemen'deki savaşa müdahil olması ve Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi nedeniyle eleştirilen krallık, birkaç yıl boyunca silah ihracatına yönelik kapsamlı bir yasağa tabi tutuldu. Şimdi Alman hükümeti o zamandan beri olan bu yasağı gevşetti. İngiltere'nin Eurofighter savaş uçaklarının teslimatı üzerindeki abluka bile kaldırıldı.

Ancak Ekonomik İşler Bakanlığı cevabında, lisansların sadece diğer AB veya NATO ortaklarıyla ortak projeler için veya bunlarla bağlantılı olarak verildiğine dikkat çekiyor. Ayrıca ilk 5 alıcı ülke arasında Singapur (1.21 milyar Euro), Hindistan (153.75 milyon Euro) ve Katar (100.0 milyon Euro) yer alıyor. Hindistan örneğinde amaç aynı zamanda ülkenin Rus silah tedarikine olan bağımlılığını azaltmak olarak açıklanıyor.

Savunmada "U" dönüşü

SPD, Yeşiller ve FDP koalisyon görüşmelerinde aslında silah ihracatını engellemeyi ve bu amaçla bir kontrol yasası çıkarmayı amaçlamıştı. Ardından Ukrayna'daki savaşla birlikte savunma politikasında U dönüşü yaşandı. Devam etmekte olan bir savaşa silah sevkiyatına yönelik kendi kendine koyduğu yasak, Federal Şansölye Olaf Scholz tarafından 27 Şubat 2022 tarihinde yaptığı "Zeitenwende" konuşmasında iptal edildi.

Resmi hükümet istatistiklerine göre, 2022'de savaşın ilk yılında Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve ağır toplar da dahil olmak üzere 2,24 milyar Euro değerinde silah teslimatı onaylandı. Bunlara 2023 yılında, Alman hükümetinin uzun tereddütlerden sonra sağladığı Leopard 2 ana muharebe tankları da eklendi. Ukrayna için ihracat lisansları 4,4 milyar Euro'ya yükseldi. Bu rakam bu yılın ilk altı ayında tekrar aşıldı. Almanya, ABD'den sonra Ukrayna'nın en büyük ikinci silah tedarikçisi konumunda.

Yeni rekor gelebilir

Ukrayna'ya silah sevkiyatında bir azalma öngörülmediğinden, toplam silah ihracatı hacmi yılsonuna kadar yeniden rekor düzeye ulaşabilir. Geçen yıl toplam 12.2 milyar Euro ile daha önce hiç olmadığı kadar çok silah ihraç edildi. Altı aydan kısa bir süre sonra bu rakamın yüzde 60'ından fazlasına şimdiden ulaşıldı. İzin verilen ihracatlar arasında 5.52 milyar Euro değerinde savaş silahları ve 5.52 milyar Euro değerinde diğer silahlar yer alıyor.

BSW'li siyasetçi Dağdelen devam eden artışı sert bir dille eleştirdi:

"Sadece Ukrayna'ya değil Suudi Arabistan gibi ülkelere de olmak üzere savaş ve kriz bölgelerine yapılan silah ihracatındaki büyük artış sorumsuzluktur ve trafik ışığı partilerinin seçim vaatlerinin bir başka ihlalidir."

ARTI49

HABERE YORUM KAT