Türkiye - Avusturya maçının ücretli yayınlanmasının sebebi belli oldu

Türkiye - Avusturya maçının ücretli yayınlanmasının sebebi belli oldu

Türkiye-Avusturya Avrupa Şampiyonası maçı Almanya'da sadece ücretli TV'de yayınlanacak, bu durum Türk topluluğunda tepkilere yol açtı. Özcan Mutlu ve Tuncay Özdamar durumu eleştirdi.

Türkiye ile Avusturya arasındaki Avrupa Şampiyonası mücadelesi, Almanya'da yaşayan Türk topluluğu arasında tartışmalara neden oldu. Salı akşamı, Almanya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda son 16 turunun son maçı oynanacak. Sürpriz ekip Avusturya, teknik direktör Ralf Rangnick yönetiminde saat 21:00'de Leipzig'de Türkiye ile karşılaşacak.

Yayın tartışmaları

Ancak maçın öncesinde, karşılaşmanın canlı yayınlanacağı platform üzerine tartışmalar başladı. Sekiz maçın sadece biri, Türkiye-Avusturya mücadelesi, ücretsiz yayınlanmayacak.

Özcan Mutlu'nun tepkisi

Eski Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu, durumu eleştirdi: "Bu cehalet mi, kibir mi yoksa başka bir şey mi?! Almanya'da 3 milyon Türk yaşıyor. Vergilerini ve yayın ücretlerini düzenli olarak ödüyorlar. Ancak Türkiye-Avusturya maçı ARD veya ZDF'de değil, sadece ücretli TV'de yayınlanacak. Bu utanç verici bir durum."

Tuncay Özdamar'ın yorumu

WDR gazetecisi Tuncay Özdamar da durumu "gerçekten saçma" bulduğunu belirtti ve sadece MagentaTV abonelerinin maçı izleyebilecek olmasını eleştirdi. Özdamar, milyonlarca Türk kökenli insanın ve Almanya'da yaşayan 184.000 Avusturyalının mağdur olduğunu ifade etti.

Yayın hakları ve seçim süreci

Ancak gerçek şu ki, Mutlu'nun belirttiği kamu yayıncıları (ARD ve ZDF) yayın seçimlerinde sınırlı bir etkiye sahipti. Pay-TV sağlayıcısı MagentaTV, 51 maçın tamamını yayınlama hakkına sahip ana lisans sahibiydi. Bu maçlardan beşi yalnızca MagentaTV'de yayınlanacak şekilde önceden belirlenmişti: dört grup maçı ve bir son 16 turu maçı. Bu seçim, turnuva başlamadan önce belirlenmişti.

Dört yayıncı (ARD, ZDF, RTL ve MagentaTV) arasında, hangi maçların yayınlanacağına dair bir seçim süreci düzenlendi. ZDF, Almanya-Danimarka maçını seçti çünkü DFB takımının tüm maçlarının ücretsiz yayınlanması gerektiği medya yasasında belirtilmişti. Ardından diğer yayıncılar kendi maçlarını seçti ve RTL, İsviçre-İtalya maçını seçerken MagentaTV, Türkiye-Avusturya maçını seçti.

Bu durum, ücretli TV'de bazı maçların yayınlanmasının yeni bir uygulama olmadığını gösteriyor. 2022 Dünya Kupası'nda da on iki maç yalnızca MagentaTV'de yayınlanmıştı.

Türk ve Avusturya takımlarının reytingleri

Her ne kadar her iki takım da başarılı olmuş ve stadyumlarda coşkulu taraftarlar toplamış olsa da, Alman ücretsiz kanallarında reyting rekorları kırmamışlardı. En çok izlenen on Avrupa Şampiyonası maçında sadece bir Avusturya maçı (Fransa'ya karşı 6. sırada) yer aldı, Türkiye'nin ise hiçbir maçı bu listede yer almadı.

HABERE YORUM KAT