Scholz hiç kimseyi dinlemedi ve yine Ukrayna'ya "yardım sözü" verdi

Scholz hiç kimseyi dinlemedi ve yine Ukrayna'ya "yardım sözü" verdi

60'tan fazla ülke Ukrayna'nın yeniden inşasını görüşmek üzere Berlin'de bir araya geldi. Şansölye Scholz uzun vadeli yardım sözü verdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna için düzenlenen uluslararası yeniden yapılanma konferansında, ülkenin hava savunmasının Rus saldırılarına karşı daha da güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Scholz, müttefiklerine, Almanya'nın bu yöndeki girişimini “mümkün olan her şeyle” desteklemeleri çağrısında bulundu ve “Çünkü en iyi yeniden yapılanma, gerçekleşmek zorunda olmayan yeniden yapılanmadır” dedi.

Scholz, iki yılı aşkın süredir devam eden savaşın ağır yaralar açtığı ülkeye, yeniden yapılanma için geniş kapsamlı ve uzun vadeli devlet taahhütleri sözü verdi. Scholz bunu Perşembe günü İtalya'da başlayacak olan ve önde gelen Batılı ekonomik güçleri bir araya getiren G7 zirvesinde savunacak.

"YATIRIMLARA KATILIN" ÇAĞRISI

Şansölye, Dünya Bankası'nın önümüzdeki on yıl içinde 500 milyar ABD Dolar'ı (464 milyar Euro) yeniden yapılanma yardımına ihtiyaç duyulacağını öngördüğüne dikkat çekti. Ayrıca özel şirketleri de yatırımlara katılmaya çağırdı:

“Burada bahsettiğimiz ölçek göz önüne alındığında, özel sermaye de eklenmelidir.”

Şansölye, Ukrayna'da halen yüzlerce Alman şirketinin faaliyet gösterdiğini ve sadece otomotiv sektöründe 35.000 kişinin çalıştığını vurguladı. Savaşa rağmen Alman yatırımlarında herhangi bir çıkış yaşanmadı ve ticaret hacmi savaş öncesi döneme kıyasla önemli ölçüde arttı. Scholz, “Tüm bunlar bana şunu gösteriyor: Ekonomi Ukrayna'nın sahip olduğu potansiyeli anlıyor” diye belirtti.

ALMANLAR İSTEMİYOR

Öte yandan, Almanya, ABD'nin ardından Ukrayna'ya en çok askeri yardım yapan ülke konumunda bulunuyor.

Almanya, daha önce birçok defa Ukrayna'ya askeri yardım yapmıştı.

Yapılan bir ankete göre ise, Alman vatandaşlarının yarıdan fazlası Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın azaltılmasından yana olduğunu söylemişti. Almanların %54'ü Ukrayna'ya yapılan yardımlardan tasarrufa gidilmesini savunmuştu.

Kısacası, Almanlar bu durumdan pek de hoşnut değiller...

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum