Binlerce Alman kimlik bilgilerini çaldırdı

Binlerce Alman kimlik bilgilerini çaldırdı

YouGov'un anketi, Alman vatandaşlarının kimlik bilgilerini koruma konusunda yeterince başarılı olamadıklarını gözler önüne serdi.

Almanya'da her on yetişkinden biri internet üzerinden kimlik hırsızlığı mağduru oluyor. Initiative Sicher Handeln (ISH) adına kamuoyu araştırma enstitüsü YouGov tarafından yürütülen ve bugün Berlin'de yayınlanan temsili ankete göre bu oran vatandaşların yüzde 11'ine denk düşüyor.

Şimdiye kadar mağdur olmamış neredeyse her beş katılımcıdan biri (yüzde 19) mağdur olmuş bir ya da birkaç kişiyi tanıyor. Yüzde beşi ise her ikisini de yaşamış, yani hem kendileri mağdur olmuş hem de başka mağdurlar tanıyor.

Ankete, Mart ayı başında 2 bin 58 kişi katıldı. Sonuçlar ağırlıklandırılmış olup 18 yaş ve üzeri Alman nüfusunu temsil ediyor.

Suçlular, kurbanlarının adı, doğum tarihi, adresi ya da kredi kartı veya hesap numaraları gibi verileri kullanarak çevrimiçi hizmetlerde kullanıcı hesapları oluşturuyor ve başkasının hesabına alışveriş yapmakta ya da sözleşmeler imzalıyor. Kurbanlar genellikle bunu ancak iş işten geçtikten ve transferler hesaba gönderildikten ya da faturalar geldikten sonra fark ediyor.

SAHTE İLANLAR HAVADA UÇUŞUYOR

Birçok siber suçlu şu anda konut piyasasındaki sıkışıklıktan faydalanıyor. Örneğin, daire arayan kişiler sahte bir ilanla kandırılarak, sözde bir daire görme başvurusu için Post-Ident prosedürünü tamamlamaları isteniyor. Bilgiler, kara para aklama gibi suç amaçlı kullanılacak bir banka hesabı olarak kullanılıyor.

GENÇLER DAHA DİKKATSİZ

İnisiyatif sözcüsü, anket sonuçlarına dair yaptığı açıklamada, "Risk artıyor olsa da, pek çok kişi bu konuyu hala hafife alıyor" dedi. Ankete göre özellikle genç nesil bu konuda oldukça dikkatsiz. Ankete katılan 18-24 yaş arası her üç kişiden biri, aynı şifreyi birden fazla online kullanıcı hesabı için kullandığını söyledi.

YAŞLILAR TEMKİNLİ

Yaşlı katılımcılar güvenlik önlemleri konusunda da genç nesilden çok daha bilinçli. 55 yaşın üzerindekilerin yüzde 70'i banka hesap özetlerini düzenli olarak kontrol ettiklerini söylüyor. Bu oran 18 ila 24 yaşındakiler arasında ise sadece yüzde 39.

ARTI49

HABERE YORUM KAT