Almanya Ukraynalılara baş kaldırdı

Almanya Ukraynalılara baş kaldırdı

FDP'ye göre Ukrayna'dan gelen mülteciler bundan böyle Almanya'da vatandaşlık ödeneği almamalı. Benzer sesler son zamanlarda CDU/CSU'dan da duyuluyor. Konu Çarşamba günü yapılacak içişleri bakanları konferansında ele alınacak.

FDP, Rusya Ukrayna savaşından kaçarak Almanya'ya gelen Ukraynalılar için devlet yardımlarının azaltılmasını istiyor.

FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, Bild'e verdiği demeçte, "Ukrayna'dan yeni gelen savaş mültecileri gelecekte vatandaşlık ödeneği almamalı, bunun yerine Sığınmacı Yardım Yasası kapsamına girmelidir" dedi. İşgücü açığına atıfta bulundan Bijan Djir-Sarai, "Vergi mükelleflerinin parasını artık işsizliği finanse etmek için kullanmamalı, insanların iş bulmasını sağlamalıyız" diye belirtti.

SPD KARŞI ÇIKTI

Benzer talepler Federal Meclis'teki FDP parlamento grubunun yanı sıra CDU/CSU'dan da gelmişti. Brandenburg'un CDU'lu İçişleri Bakanı Michael Stübgen geçtiğimiz günlerde, "Ukrayna'yı mümkün olan en iyi şekilde desteklemekten ve aynı zamanda ülkeden kaçan Ukraynalıları sübvanse etmekten bahsetmek birbirine uymuyor" demişti.

Stübgen, konuyu Çarşamba günü Potsdam'da başlayacak olan İçişleri Bakanları Konferansı'nda ele almayı planlayan Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ile anlaştı. CSU'lu siyasetçi, Almanya'da askerlik hizmeti için askere alınan on binlerce Ukraynalının vatandaşlık yardımı almasını Alman halkının "artık kabul edemeyeceğini" ifade etmişti.

SPD parlamento grubunun işgücü piyasası politikası sözcüsü Martin Rosemann ise farklı bir görüş dile getirdi ve Ukraynalıların iş bulmasını engellediği iddiasının yanlış olduğunu söyledi.

UKRAYNALI SAYISI

Haziran 2022'den bu yana Ukrayna'dan gelen savaş mültecileri, Sığınmacılara Yardım Yasası kapsamındaki daha düşük yardımlar yerine Almanya'da Hartz IV veya vatandaşlık parası alabiliyor. Federal ve eyalet hükümetleri o dönemde bu konuda anlaşmaya varmıştı. Bu değişikliğin nedenlerinden biri, Ukrayna'dan gelen mültecilerin doğrudan oturma izni alma hakkına sahip olmaları ve sığınmacılarda olduğu gibi bir karar beklemek zorunda olmamalarıydı.

Ukraynalı mültecilere Almanya'da çalışma izni verildi. Nisan ayı rakamlarına göre, 160,000 Ukraynalı mülteci işe yerleştirildi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum