Mültecilerin üçte ikisi Almanya'ya taşındıktan sonra çalışmaya başlıyor

Mültecilerin üçte ikisi Almanya'ya taşındıktan sonra çalışmaya başlıyor

İstihdam Araştırmaları Enstitüsü (IAB) tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, gelen mültecilerin %68 sekizi Almanya'da çalışır durumda.

Almanya’ya 2013-2019 yılları arasında gelen mültecilerin istihdam oranı, kalış süreleri uzadıkça artış gösteriyor. İstihdam Araştırmaları Enstitüsü (IAB) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu oran sekiz yıl sonra %68’e ulaşmış durumda.

2015 yılında Almanya’ya gelen mültecilerin 2022 yılındaki istihdam oranı %64 olarak kaydedilmiş. Kadın mülteciler arasında bu oran %31 iken, erkeklerde %75’e çıkmaktadır. İstihdam edilen mültecilerin %90’ı sosyal sigorta primine tabi işlerde çalışıyor ve kalış süreleri arttıkça, istihdam oranlarının yanı sıra istihdamın kalitesi de iyileşiyor.

IAB araştırma departmanı başkanı Herbert Brücker, işgücü piyasası entegrasyonu için kurumsal ve siyasi çerçeve koşullarının önemini vurguluyor. Iltica prosedürlerinin hızlandırılması ve istihdam yasakları için zaman sınırlamalarının azaltılmasının, mültecilerin istihdam oranlarında artışa yol açtığını belirtiyor.

DAHA DÜŞÜK İSTİHDAM

Araştırma sonuçları, ikamet koşullarının ve özellikle kabul merkezlerindeki konaklamanın, işgücü piyasasına entegrasyon üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor. Ortak konaklama yerlerinde yaşayan erkeklerin istihdam edilme olasılığı %5 puan, kadınların ise %3 puan daha düşük.

ENTEGRASYONU HIZLANDIRABİLİR

IAB’de bir araştırma alanını yöneten Yuliya Kosyakova, özellikle kadın mültecilerin, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından düzenlenen entegrasyon kurslarından ve işle ilgili dil kurslarından faydalandığını söylüyor.

İş merkezleri ve istihdam büroları tarafından sağlanan işgücü piyasası ve kariyer rehberliğinin de istihdam oranlarıyla olumlu bir korelasyon gösterdiğini ekliyor. Bu önlemlerin erken başlamasının, mültecilerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırabileceğini belirtiyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT