Bilim adamları araştırdı... İşte en lezzetli bira için gerekli sıcaklık

Bilim adamları araştırdı... İşte en lezzetli bira için gerekli sıcaklık

Hikaye bir barda başlıyor... Bilim adamları barda içki içerken biranın neden soğuk içildiği ve en lezzetli hali için gerekli sıcaklığı tartışmaya başladı. Bu tartışma sonrasında araştırmaya dönüştü.

Almanların en sevdiği alkollü içecek olan bira (2023 yılında kişi başına 89 litre) buz gibi soğuk servis edildiğinde daha lezzetli oluyor.

Çin Bilimler Akademisi tarafından yapılan bir araştırma, biranın en iyi tadının buzdolabı sıcaklığından (yedi derece) biraz daha az olan beş santigrat derecede olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacıların aklına çalışma fikri bir partide gelmiş. Kırmızı şarap ve sake gibi bazı içeceklerin tadı neden sıcakken, lager ve beyaz şarap gibi diğerlerinin soğuk tercih edildiğini merak etmişler.

Ekip, alkol içeriğinin bir fonksiyonu olarak sıcaklığın yüzey gerilimini nasıl etkilediğini araştırdı ve içkilerdeki moleküllerin farklı sıcaklıklarda kümeler ve zincirler oluşturduğunu buldu.

Matter dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarı Prof Lei Jiang yaptığı açıklamada, "Soğuk bira tercihi sonuçlarımızla destekleniyor" dedi. "Düşük sıcaklıklar biranın farklı duyusal özelliklerini geliştiriyor ve bu da birçok tüketici için birayı daha keyifli hale getiriyor."

Bu, belirli lezzet duyumlarının soğutma ile geliştirildiği ve daha rafine bir deneyime yol açtığı anlamına geliyor.

Bira ısındığında yüzey gerilimi azalır, çünkü aromadan sorumlu olan etanol-su kümeleri çözülür. Bu kümelerden ne kadar çok varsa, lezzet o kadar iyi olur ve daha soğuk sıcaklıklarda daha kararlı hale gelirler.

Çinli bilim insanlarına göre, bu küme oluşumu süreci biranın karakteristik "etanol benzeri" lezzetine ve yanma hissine katkıda bulunuyor. Profesör Lei, "Sıcaklık yükseldiğinde bu kümeler değişebilir ve farklı bir aroma profili ortaya çıkabilir" diyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT