Deneyden şaşırtıcı sonuçlar çıktı: Polisi görmek güven hissi vermiyor

Deneyden şaşırtıcı sonuçlar çıktı: Polisi görmek güven hissi vermiyor

İnsanlar mahallelerinde daha fazla polis devriyesi olduğunda kendilerini daha güvende hissediyorlar mı? Giessen Üniversitesi'nden bilim insanları Kassel'de yaptıkları bir deneyde bunu test etti. Sonuç oldukça şaşırtıcı oldu.

Bir devriye arabası haftada üç kez kapınızın önüne geldiğinde ve memurlar mahallenizde dolaştığında kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Justus Liebig Üniversitesi Giessen'den kriminoloji uzmanları, Kuzey Hessen Emniyet Müdürlüğü ve Kassel şehrinin desteğiyle ülke çapında benzersiz bir deneyde bir yıl boyunca bunu araştırdı. Bu amaçla Kassel şehrinin çeşitli bölgelerinde polis varlığı artırıldı ve insanlarla görüşüldü.

Deney öncesinde çeşitli ulusal ve uluslararası anketler yapıldı. Giessen proje yöneticisi Tim Pfeiffer'e göre, daha önce ülke çapında yapılan çeşitli anketlerde katılımcıların yaklaşık üçte ikisi daha fazla polis varlığı görmek istediklerini belirtmişti.

"POLİSİN OLDUĞU YERDE BİR ŞEYLER OLUR"

Kassel'deki yeni bulgular farklı görünüyor. Deneye göre, belirli bir neden olmaksızın yollarda bulunan polis devriyeleri, insanların kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlamıyor, tam tersi bir durum söz konusu. Pfeiffer, "Paradoksal olarak, polis varlığı algısı, daha önce güvenliği artırmak için tam olarak bu önlemi istemiş olsalar bile, insanlar üzerinde korkuyu artırıcı bir etkiye sahip olabilir" dedi.

Pfeiffer'in ekibinin araştırmasına göre, yapılan deneyler, polisin sebepsiz yere önleyici bir varlık göstermesinin yanlış bir yaklaşım olduğunu gösterdi. Proje yöneticisine göre, insanlar evlerinin penceresinden dışarı baktıklarında polisi daha sık görürlerse, bu durum güvenlik duyguları üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir:

"Şu görüş hakim gibi görünüyor: Polisin olduğu yerde bir şeyler olur."

Asayiş Dairesi Başkanı Heiko Lehmkuhl ise, belediye polisinin gece devriyelerindeki varlığının halk tarafından sürekli olarak olumlu değerlendirildiğini belirterek bulgulara şaşırdı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT