"Dang humması" Almanya'ya da sıçradı

"Dang humması" Almanya'ya da sıçradı

"Dang humması" şu anda birçok ülkede hiç olmadığı kadar hızlı yayılıyor. Yayılma artık Almanya'ya da sıçradı. "Dang humması" sivrisinek tarafından bulaştırılan viral bir hastalıktır.

Gezginler artık uçakla her yere gidebiliyor. Ancak yeni keşfedilen tatil yerlerinin güzel yanlarının yanı sıra olumsuz yanları da var: Çok çeşitli hastalıklar. "Dang humması" şu anda birçok ülkede hiç olmadığı kadar hızlı yayılıyor. Yayılma artık Almanya'ya da sıçradı.

"Dang humması" sivrisinek tarafından bulaştırılan viral bir hastalıktır. Bu da onu Almanya'da ısırık yoluyla enfeksiyon yayan ikinci tehlikeli sivrisinek yapıyor. Seyahat Tıbbı Merkezi'ne (CRM) göre, bu hastalık Tayland ve Endonezya gibi popüler destinasyonlardan tatilciler tarafından buraya getiriliyor.

Hastalık genellikle Güney ve Güneydoğu Asya, Güney ve Orta Amerika ve Afrika gibi tropikal veya subtropikal iklime sahip şehirlerde ortaya çıkıyor. Brezilya'da 2024 yılının başından bu yana 1,9 milyon olası enfeksiyon görüldü. Bu, orada enfekte olan insan sayısının her zamankinden daha yüksek olduğu ve bir sağlık acil durumu ilan edildiği anlamına geliyor.

CRM, yayılmanın nedeninin iklim değişikliği olduğunu açıklıyor. Etkilenen bölgelerde artan sayılar nedeniyle, tropikal hastalık artık bir pandemi olarak kategorize ediliyor. Almanya'da seyahat edenlere 2023'ten beri bir aşı öneriliyor. Bu, üç ay arayla enjekte edilen iki dozdan oluşuyor.

HANGİ SEMPTOMLAR GÖRÜLÜYOR

Hastalığın dört farklı türü olduğu için dört kez enfekte olmak mümkün. İlk enfeksiyon asemptomatik olabilir. Ancak enfekte olmuş kişilerin çoğunda ateş, eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi grip benzeri semptomlar görülür. Birkaç gün sonra deri döküntüsü eklenir. Belirtiler sivrisinek ısırığından dört ile on gün sonra başlar.

İlk enfeksiyonda hastalığın ağır seyretmesi çok nadir olmakla birlikte, sonraki her "dang humması" vakasında risk artar. Ağır bir vakada, olağan semptomlara mide bulantısı, nefes darlığı, kanama ve dolaşım yetmezliği de eklenir. Bu belirtiler ölümcül de olabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT