Brandenburg'da binlerce kişi Alman vatandaşlığı aldı: İlk sırada Suriyeliler var

Brandenburg'da binlerce kişi Alman vatandaşlığı aldı: İlk sırada Suriyeliler var

Alman vatandaşlığı almak Almanya'da yaşayan göçmenlerin en önemli gündemi. Brandenburg'da ise geçen yıl yaklaşık 2.500 kişi Alman vatandaşlığına kabul edildi. En çok kabul alanlar ise Suriyeliler oldu...

Brandenburg'da geçen yıl yaklaşık 2.500 kişi Alman vatandaşlığına kabul edildi. Bu sayı son 20 yılın en yüksek rakamı. Bunlardan yaklaşık 400'ü Pazar günü öğleden sonra Potsdam'da düzenlenen merkezi vatandaşlığa kabul törenine katıldı.

Menşe ülke olarak Suriye, vatandaşlığa kabul edilen yaklaşık 1.100 kişi ile olumlu işlemlerin neredeyse yarısını oluşturuyor. Eyalet parlamentosu yönetimine göre bunu 170 vatandaşlığa kabul ile Polonya ve 140 ile Ukrayna'nın yanı sıra Afganistan ve İran takip ediyor.

"BUNDAN DAHA BÜYÜK İLTİFAT OLAMAZDI"

Vatandaşlığa kabul için yapılan yaklaşık 7.000 başvuru halen Brandenburg makamları tarafından değerlendiriliyor.

Eyalet Parlamentosu Başkanı SPD'li Ulrike Liedtke, yeni vatandaşları Almanya'yı, Brandenburg'u ve yeni çevrelerini "tamamen kucaklamaya" teşvik etti:

"Ülkemiz çeşitlilikle daha güçlü ve daha zengin hale gelir."

Liedtke, eyaletin "buraya okumak, çalışmak, yaratıcı ve aktif olmak, katkıda bulunmak ve dahil olmak için gelen" insanlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Brandenburg İçişleri Bakanı CDU'lu Michael Stübgen, 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla iki kat daha fazla insanın vatandaşlığa kabul edilmesini iyi bir işaret olarak nitelendirdi ve "Ülkemiz için bundan daha büyük bir iltifat olamazdı" dedi.

REKOR BİR YIL DEĞİL

Artışa rağmen Brandenburg 2023 yılında rekor bir vatandaşlığa geçiş yılı yaşamaktan uzak kaldı. Zira, 1998 yılında federal eyalette yaklaşık 5.000 kişi vatandaşlığa kabul edilmişti.

Brandenburg'da 2022 yılında 1.191 kişi Alman vatandaşı olurken, bu sayı 2021 yılında 925'ti.

Vatandaşlığa kabul edilmeden önce başvuru sahiplerinin en az sekiz yıl Almanya'da yaşamış olmaları, daimi ikamet hakkına sahip olmaları, sosyal yardım veya Hartz IV olmadan geçimlerini sağlayabilmeleri, Almanca konuşmaları, Anayasa'ya bağlı olmaları, vatandaşlığa kabul testini geçmeleri ve sabıka kayıtlarının olmaması gerekiyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT