Almanya'da Mayıs ayından itibaren zorunlu: Yeni bir araba etiketi geliyor

Almanya'da Mayıs ayından itibaren zorunlu: Yeni bir araba etiketi geliyor

Almanya'da yeni araçların üzerinde yer alacak bir etiket; tüketim, emisyon ve takip maliyetleri hakkında bilgi verecek. Bu prosedürün amacı, yeni otomobil alıcılarına daha şeffaf ve karşılaştırılabilir bilgiler sağlamak...

Yeni bir araba satın alırken, takip masraflarını hayal etmek genellikle zordur. Yeni yükümlülük 1 Mayıs'tan itibaren bu durumu düzeltmeyi amaçlıyor. Yeni araçların üzerinde yer alacak bir etiket; tüketim, emisyon ve takip maliyetleri hakkında bilgi verecek.

Otomobiller için yeni etiketin arka planında, hafif binek ve ticari araçların yakıt tüketimi, CO2 emisyonları ve kirletici emisyonlarını belirlemek için küresel olarak standartlaştırılmış bir test olan WLTP prosedürü (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure) bulunuyor.

HANGİ FAKTÖRLERE DAYANIYOR

WLTP prosedürünün amacı, yeni otomobil alıcılarına daha şeffaf ve karşılaştırılabilir bilgiler sağlamak. Bu sayede araç satın alırken karar verme sürecinin desteklenmesi ve daha çevre dostu araçların geliştirilmesi ve satın alınmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Değerlendirmenin merkezinde çeşitli faktörler yer alıyor:

  • Ağırlık ve aerodinamiği etkileyen farklı araç donanımları ve seçenekleri.
  • Farklı motor ve sürüş konseptleri.
  • WLTP, daha gerçekçi hızlar ve ivmelenmelerle daha geniş bir sürüş durumu yelpazesini (şehir içi trafik, şehirler arası sürüş, otoyol sürüşü) simüle eder.
  • Farklı dış sıcaklıkların yakıt tüketimi ve emisyonlar üzerindeki etkileri.

İlgili bilgileri iletmek amacıyla, plaka için farklı renklerde farklı CO2 sınıfları seçildi. Bunlar, bir aracın alternatif modellere kıyasla ne kadar CO2 yaydığını bir bakışta göstermeyi amaçlıyor. Ayrıca 15.000 kilometrelik bir kilometre için yıllık enerji maliyetleri ve ödenecek geçerli araç vergisi de gösteriliyor.

Üç olası değere dayanarak, alıcılar CO2 fiyatının şu anda tahmin edilenden biraz, orta veya daha fazla artması durumunda önümüzdeki on yıl içinde ne gibi maliyetlerle karşılaşacaklarını görebilecekler.

ARTI49

HABERE YORUM KAT