Almanya otobüs şoförü arıyor

Almanya otobüs şoförü arıyor

Yapılan araştırmalar, Almanya'da toplu taşıma şoförü açığının hiç olmadığı kadar arttığını gösterdi. Buna göre sektörde tam bir dönüşüm için 110 bin yeni çalışan gerekiyor.

Giderek daha fazla insan otobüs ve tren kullansa da, direksiyon başındaki insan sayısı giderek azalıyor. Yolcular birçok yerde bunun etkilerini şimdiden hissetmeye başladı.

Almanya’da ulaşım sektörü, kalifiye işgücü açığının önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da kötüleşeceği konusunda sinyal veriyor.

Alman İş Dünyası Enstitüsü’nün (IW) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her on otobüs ve tramvay sürücüsünden dördü 55 yaşın üzerinde ve emekliliğe yakın. Araştırmanın yazarı Jurek Tiedemann, “Öngörülebilir gelecekte 54 bin 500’den fazla otobüs ve tramvay sürücüsü işgücü piyasasını terk edecek,” diyor.

BİNLERCE POZİSYON BOŞ KALDI

Yolcular, personel eksikliğinin etkilerini zaten hissetmeye başladı. Alman Taşımacılık Şirketleri Birliği (VDV) tarafından yapılan anketlere göre, şirketlerin yarısı personel eksikliği nedeniyle sefer saatlerini geçici olarak kısıtlamak zorunda kalıyor. Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) gibi bazı şirketler, bu durumla yaklaşık iki yıldır mücadele ediyor.

Neredeyse 3 bin 600 pozisyon uygun niteliklere sahip adaylarla doldurulamadı ve bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 89 daha fazla.

"ELLERİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

Uzmanlar, yaşlı çalışanları hedefleyen iş ilanları, ergonomik iş yerleri, sağlık yönetimi teklifleri, esnek çalışma saatleri ve ev ofis seçenekleri gibi yaşa uygun iş tasarımlarıyla çalışanları daha uzun süre işte tutmayı öneriyor.

VDV uzmanı Harald Kraus, taşımacılık şirketlerinin personel arayışında “ellerinden geleni yaptıklarını” belirtiyor ve sektörün yatay geçiş yapanları, mültecileri ve genç yetenekleri çekmeye çalıştığını ifade ediyor.

ON BİNLERCE İŞÇİ AÇIĞI VAR

Ulaşım sektöründeki dönüşüm için 110 bin yeni çalışana ihtiyaç duyuluyor. Rheinbahn gibi şirketler, yeni personel bulma sorununun farkında ve özellikle kariyer değiştirenler için cazip kariyer fırsatları sunuyor.

Yönetim Kurulu sözcüsü Annette Grabbe, “Sürücü eğitimimiz sayesinde, insanların sosyal olarak tanınan bir mesleği öğrenmelerini ve üç ila altı ay içinde sorumlu bir rol üstlenmelerini sağlayabiliriz,” diyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT