İskoçya'da deli dana hastalığına rastlandı

İskoçya'da deli dana hastalığına rastlandı

İskoçya hükümeti, bugün yaptığı bir açıklamayla, ülkede deli dana hastalığı olarak da bilinen sığır sponjiform ensefalopatisi (BSE) hastalığına rastlandığını açıkladı.

Hastalıktan etkilenen alanlarda ve Ayrshire bölgesinde tespit edilen vaka ile temas halinde olan hayvanlar için önlem olarak hareket kısıtlaması kararı alındı. İskoçya hükümeti, hastalığın kaynağının belirlenmesi için çiftlikteki soruşturmaların sürdüğünü ve halihazırda insan sağlığına risk teşkil eden bir durum olmadığını belirtti.

Bu vaka, İskoçya’nın güneybatısında görülen ve aynı zamanda yaklaşık 3 yıldır Büyük Britanya adasında görülen ilk vaka olma özelliği taşıyor.

Deli dana hastalığı, beyin dokusu iltihabına neden olabilen bir hastalık. İlk olarak 1980’li yılların sonunda Britanya’da tespit edilmiş, ardından Avrupa’nın diğer bölgelerine yayılarak 2000’li yılların başına kadar büyükbaş hayvanları hasta etmiştir. Aynı zamanda insanlarda görülen Creutzfeldt-Jakob hastalığı ile de bağlantılı.

Klasik bir deli dana vakası, Britanya’da en son 2021 yılında tespit edilmiş, ardından geçen yıl da hastalığın tipik olmayan bir vakası rapor edilmiş.

ARTI49

HABERE YORUM KAT