İranlı ünlü yönetmen kırbaçlanmakla karşı karşıya

İranlı ünlü yönetmen kırbaçlanmakla karşı karşıya

Avukatına göre, İranlı ödüllü yönetmen Mohammad Rasoulof İran'da birkaç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

“But Evil Does Not Exist” filmiyle 2020 yılında Berlinale'de Altın Ayı ödülüne layık görülen İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof'un “The Seed of the Sacred Fig” filmi bu ay Cannes Film Festivali'nde gösterilecek. Yönetmen Mohammad Rasoulof ülkesinde son derece eleştirel bir sinemacı olarak kabul ediliyor. Uzun yıllar boyunca mesleğinden men edilmesine rağmen yönetmen yine de defalarca film çekmeyi başardı.

Şimdi eserleri onun felaketi haline geldi. Avukatına göre Mohammad Rasoulof İran'da “ulusal güvenliğe karşı komplo kurmak” suçundan hüküm giydi. Avukat Babak Paknia'nın da dediği gibi, başkent Tahran'daki bir mahkeme 52 yaşındaki yönetmeni beş yılı infaz edilmek üzere sekiz yıl hapse mahkum etti. Yönetmen ayrıca kırbaç cezasına da çarptırılacak. Ayrıca para cezası ve mal varlığına el konulmasıyla da karşı karşıya.

BASKI YAPILDI

Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce Rassulof'un yurtdışına çıkışı yasaklanmıştı. Aktivistlere göre bu yasak, eleştirel yönetmenin Cannes Film Festivali'ne katılmasını engellemek içindi. Film yapımcısı Tahran'ın kötü şöhretli Ewin hapishanesinden ancak Şubat 2023'te yaklaşık yedi ay hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı. Yönetmen hapse atılmadan önce İran'ın güneybatısındaki Abadan kentinde bir alışveriş merkezinin çökmesi ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi olayını eleştirmişti.

Avukat, yetkililerin film ekibinin bazı üyelerini 30 Nisan'da sorgulamak üzere çağırdıklarını açıkladı. Filmin Cannes'daki festivalden çekilmesi için kendilerine baskı yapılmıştı. Geçtiğimiz haftalarda birçok ekip üyesi sorgulanmış ve oyuncuların İran'dan ayrılmaları yasaklanmıştı. Paknia daha önce Rasoulof'un Fransa'nın güneyindeki festivale katılmak üzere İran'dan ayrılmasına izin verilip verilmeyeceğinin belli olmadığını belirtmişti.

İranlı yönetmen ve oyuncuların Cannes Festivali'ne katılımı son yıllarda giderek daha sorunlu bir hal alıyor. Tanınmış yönetmen Saeed Roustaee, “Leila's Brothers” filminin 2022 festivalindeki gösterimi nedeniyle altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İranlı yetkililer buna gerekçe olarak filmin izinsiz gösterildiğini gösterdiler.

ARTI49

FOTOĞRAF: İran İnsan Hakları

HABERE YORUM KAT