Bir ilk: Mültecilik başvurusu reddedildi, Ruanda'ya gönderildi!

Bir ilk: Mültecilik başvurusu reddedildi, Ruanda'ya gönderildi!

İngiltere, reddedilen bir sığınmacıyı birkaç bin pound karşılığında gönüllü olarak Kigali'ye gitmeye ikna etti. Yıl sonuna kadar 5,700 kişinin Ruanda'ya gönderilmesi planlanıyor.

İngiltere ilk kez reddedilen bir sığınmacıyı Ruanda'ya gönderdi. İngiliz basınında Salı günü yer alan haberlere göre, söz konusu kişi Pazartesi günü kendi isteğiyle Ruanda'nın başkenti Kigali'ye gitmek üzere İngiltere'den ayrıldı. Geçtiğimiz hafta İngiliz parlamentosu uzun bir tartışmanın ardından göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin bir planı onayladı.

Haberlere göre, adam Ruanda'ya ayrı bir programın parçası olarak getirildi. Bazı medya organlarının bildirdiğine göre, adamın sığınma başvurusu 2023 yılı sonunda reddedildi. The Sun'ın haberine göre, Afrika vatandaşı adam, ticari bir uçakla Kigali'ye getirildi. Times'ın hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İngiltere'den ayrılması için kendisine 3,000 sterline (yaklaşık 3,500 Euro) kadar ödeme yapıldı.

DOĞRULANMADI

İngiliz İçişleri Bakanlığı, AFP haber ajansı tarafından sorulduğunda haberleri doğrulamadı. Bir hükümet sözcüsü, ülkenin şu anda sığınmacıları Ruanda'ya gönderebilecek durumda olduğunu söyledi.

Ruanda'ya ilk sınır dışı haberlerinden birkaç saat önce İngiliz İçişleri Bakanlığı yıl sonuna kadar 5,700 kişiyi Ruanda'ya gönderme hedefi koymuştu. Doğu Afrika ülkesinin bunu "prensipte" kabul ettiği belirtildi.

Gelecekte, ülkeye düzensiz giriş yapan kişiler, kökenlerine bakılmaksızın ve iltica başvuruları incelenmeden Ruanda'ya sınır dışı edilebilecek; Doğu Afrika ülkesi bu amaçla güvenli üçüncü ülke olarak kategorize edildi.

Yeni modele göre iltica başvuruları artık Kigali'deki Ruanda hükümeti tarafından incelenecek. Kabul edilmeleri halinde mültecilere Doğu Afrika ülkesinde kalma hakkı tanınacak ve Birleşik Krallık'a geri dönemeyecekler. Hükümet sınır dışı işlemlerinin Temmuz ayına kadar başlamasını istiyor.

Ruanda'da sığınma talebi reddedilen sığınmacıyla ilgili haberler İngiltere ve Galler'de yapılacak yerel seçimlerden iki gün önce geldi. İktidardaki Muhafazakârların muhalefetteki İşçi Partisi karşısında önemli kayıplar yaşaması bekleniyor.

Resmi istatistiklere göre, geçen yıl Ocak 2022 ile Haziran ayları arasında 57.000'den fazla kişi küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçerek Birleşik Krallık'a geldi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT