Almanya'da en yaygın 4 hastalık... İşte yapılması gerekenler

Almanya'da en yaygın 4 hastalık... İşte yapılması gerekenler

Almanya hasta. Daha önce hiç bu kadar çok kalp hastası, kanser, bunama ya da akıl hastası olmamıştı. Peki neden böyle? İşte en yaygın o hastalıklar ve nedenleri...

Almanya'da insanlar hangi hastalıklara yakalanıyor? Ana tematik odağında dört büyük yaygın hastalık hakkında neler biliyoruz?

İşte en yaygın o hastalıklar:

- Kanser
- Kardiyovasküler hastalıklar
- Bunama
- Depresyon

İŞTE NEDENLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER

Daha önce hiç bu kadar çok insan bu hastalıklardan etkilenmemişti. Bu durum özellikle yaşlanan bir toplumdan kaynakanıyor. Birçok hastalıkta olduğu gibi kanser, kalp hastalığı ve bunama riski de yaşla birlikte artıyor. Depresyon hastalarının sayısında da artış var.

Özellikle, nedenlerin, semptomların, risk faktörlerinin ve tedavi seçeneklerinin tıbbi arka planı bulunuyor. Her bir hastalığın riskini en aza indirmek için kendi başınıza neler yapabilirsiniz?

1- Kardiyovasküler hastalıklar

Kardiyovasküler hastalıklar "sessiz katiller" olarak kabul edilir, uzun süre fark edilmezler, ancak daha sonra ölümcül olabilirler. Almanya'da tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 40'ından sorumludurlar ve bu nedenle en yaygın ölüm nedenidirler. Burada özellikle koroner kalp hastalığı ve kalp krizi rol oynamakta...

İyi haber ise kardiyovasküler hastalıkların nedenlerinin büyük ölçüde anlaşılmış olması ve bunlara karşı belirli önlemler ve yaşam tarzı faktörlerinin kullanılabiliyor olmasıdır. Tatildeyken fark edilmeden kalp krizi geçiren ve şimdi olağandışı semptomlar konusunda uyarıda bulunan bir diş hekiminin tüm arka planını, bilgilerini ve vaka öyküsünü ana konumuzda okuyabilirsiniz.

2- Demans

Almanya'da şu anda yaklaşık 1,8 milyon kişinin demans hastalığıyla yaşadığı tahmin ediliyor. En yaygın demans türü Alzheimer demansıdır. Yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.

Beynin giderek kötüleşmesine yol açan bu hastalığın henüz bir tedavisi yok. Bununla birlikte, uzmanlar erken teşhisin önemli olduğunu vurguluyor. Çünkü semptomlar hedefe yönelik önlemlerle ve muhtemelen ilaçlarla hafifletilebilir. Bu yıl ruhsat alabilecek bir ilaç için de umut var: Bu ilaç, Alzheimer'ın tipik özelliği olan ve birçok bilişsel sorundan sorumlu olan beyindeki protein birikintilerini parçalıyor.

3- Kanser

Almanya'da 4,5 milyondan fazla insan kanser teşhisiyle yaşıyor. Bu, daha önce hiç olmadığı kadar fazla insan demek. Bu kısmen yaşlanan nüfustan, kısmen de iyileşen hayatta kalma oranlarından kaynaklanıyor. Almanya'da insanlara en sık meme, prostat, kolon veya akciğer kanseri teşhisi konuluyor.


Kanserde erken teşhis en önemli nokta. Ayrıca yeni bir tedavi konseptinde de umut var: Kansere karşı mRNA aşısı...

4- Depresyon

Depresyon gibi bir akıl hastalığı da yaygın bir hastalık haline gelebilir. Çeşitli araştırmalara göre, yaklaşık her beş ile altı kişiden biri hayatının bir döneminde depresyondan etkileniyor.

Ruhsal hastalıklar neyse ki artık eskisi kadar damgalanmıyor olsa da, birçok hasta hala bu konuda açıkça konuşmakta zorlanıyor...

ARTI49

HABERE YORUM KAT