Milyarlarca Euro, Almanya'dan uçup gitti

Milyarlarca Euro, Almanya'dan uçup gitti

Almanya, yabancı şirketlerin yatırımlarını azaltması ve Alman şirketlerinin dış yatırım yolunu tercih etmesi nedeniyle sanayisizleşme tehlikesiyle karşı karşıya.

Ekonomi uzmanları, son yıllarda yabancı şirketlerin yatırım konusunda Almanya'yı eskisi kadar tercih etmediklerine ilişkin verilerini kamuoyuyla paylaştı. Alman şirketlerinin de yerli yatırımlardan önce dış yatırıma ağırlık vermesi nedeniyle, ülke bir yatırım kriziyle karşı karşıya.

Yatırım hacminin zayıflaması, sanayisizleşmenin hızla ilerlemesine neden oluyor.

YABANCI ŞİRKETLER ELİNİ ETEĞİNİ ÇEKİYOR

Köln Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'ne göre, yabancı şirketler Almanya'ya son 10 yılda hiç olmadığı kadar az yatırım yaparak yaklaşık 22 milyar Euro'luk bir yatırım gerçekleştirdi. Doğrudan yatırımların net çıkışı 94 milyar Euro'ya gerilerken, sadece önceki iki yılda 2021 (100 milyar Euro) ve 2022'de (125 milyar Euro) Almanya dışına daha fazla para aktı.

Bu değer, Alman şirketlerinin yurtdışındaki yatırımları ile yabancı şirketlerin Almanya'daki yatırımları arasındaki farkı gözler önüne seriyor.

Araştırma, "Tekrarlanan yüksek net çıkışlar, bunların istisnai olgular olmadığını, aksine sanayisizleşmenin ilk belirtileri olduğunu gösteriyor" sonucuna varıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT