İklim ve çevre şirketlerin umurunda değil

İklim ve çevre şirketlerin umurunda değil

En büyük yüz özel şirketten sadece 40'ı karbon ayak izleri için hedefler belirlemiş durumda. Ayrıca sadece sekiz tanesi bu hedeflere nasıl ulaşılacağına dair somut planlar hazırladı.

Yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın en büyük halka açık olmayan şirketleri, iklimin korunması konusunda halka açık şirketlerden ortalama olarak çok daha az iddialı. Net Zero Tracker adlı kuruluşun yaptığı açıklamaya göre, en büyük yüz özel şirketten sadece 40'ı karbon ayak izleri için hedefler belirlemiş durumda. Ayrıca sadece sekiz tanesi bu hedeflere nasıl ulaşılacağına dair somut planlar hazırladı.

Buna karşılık, borsada işlem gören en büyük 100 şirketin 70'i kendi iklim koruma hedeflerini belirlemişti. Makalenin yazarlarından John Lang, "Ortada büyük bir tutarsızlık var" dedi. Borsaya kote olmayan şirketler "borsada yatırımcı çekmek isteyen şirketlerle" aynı baskı altında değiller. Ancak bu durum değişmekte ve özellikle Avrupa düzeyindeki düzenlemeler giderek daha katı hale gelmekte.

Örneğin, kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin AB direktifi, Avrupa'nın en büyük 50.000 kadar şirketinin toplum ve çevre üzerindeki etkilerine ilişkin verileri kademeli olarak açıklamasını gerektiriyor. Örneğin Kaliforniya ve Singapur'da özellikle büyük şirketler CO2 emisyonları konusunda giderek daha fazla şeffaf olmak zorunda kalıyor. Net Zero Tracker'a göre, şirketler için daha fazla iklim koruma taahhüdünde bulunmamak giderek ekonomik bir risk haline geliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT