Bu besinleri ikinci kez ısıtmayın: Zehirlenebilirsiniz!

Bu besinleri ikinci kez ısıtmayın: Zehirlenebilirsiniz!

Kızarmış pirinç sendromu bir öğrencinin ölümünden bu yana dikkat çekiyor. Bunun arkasında ne var ve kendinizi enfeksiyondan nasıl koruyabilirsiniz?

Yeniden ısıtılan yemek artıklarının ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren “Kızarmış Pirinç Sendromu”, bir öğrencinin trajik ölümüyle gündeme geldi. Belçika’da bir öğrenci, beş gün boyunca oda sıcaklığında bırakılan domates soslu spagetti yedikten sonra ciddi gıda zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Gencin Bacillus Cereus bakterisi sonucu öldüğü tespit edildi.

GÖRÜNMEZ TEHLİKE

Bacillus cereus, toprak veya bitkilerle temas eden gıdalarda bulunabilen ve özellikle nişastalı gıdalarda, pişmiş ya da kızarmış pirinç, makarna, patates ve kinoa gibi bitkilerde oluşabilen bir bakteridir. Bu bakteri, oda sıcaklığında uzun süre bekletilen gıdalarda hızla ürer ve gıda zehirlenmesine yol açabilir.

Bacillus cereus enfeksiyonu genellikle mide bulantısı, kusma, ishal ve karın krampları gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu semptomlar çoğu zaman kısa sürede geçse de, nadir durumlarda ciddi ve hatta ölümcül komplikasyonlara neden olabilir. Enfeksiyon belirtileri fark edildiğinde derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

İşte bu bakteriden korunma yöntemleri:

-Ellerinizi ve yiyecekleri iyice yıkayın.

-Temiz mutfak eşyaları kullanın.

-Yiyecekleri serin bir yerde saklayın.

-Yemek artıklarını en az 70°C sıcaklıkta iki dakika boyunca ısıtın.

Pişmiş yiyecekleri iki saatten fazla buzdolabı dışında bırakmamak ve soğutulmuş yemek artıklarını dört gün içinde tüketmek de, bu tür enfeksiyon riskini azaltacaktır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT