Almanya'da suç sayısı zirve yaptı: Suçlu mülteciler mi?

Almanya'da suç sayısı zirve yaptı: Suçlu mülteciler mi?

Almanya'da mülteciler tartışma konusu olmaya devam ediyor. 8 yıl sonra Almanya'da suç oranı en yüksek seviyeye çıktı. Peki mülteciler gerçekte ne kadar suç işliyor? Wiesbaden'daki İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz yılın suç istatistiklerini sundu.

Almanya'da işlenen suçların sayısı 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Tartışmaların merkezinde Alman pasaportu olmayan şüpheliler var.

Kuzey Hessen'deki Neustadt'ta Ocak ayında bir gecede 16 arabaya girildi, suçluların buradaki ilk kabul merkezinden iki sığınmacı olduğu iddia ediliyor. Hatta arabalara zorla girdikleri iddia edilen iki sığınmacı hakkında cezai kovuşturma başlatıldı. Sınır dışı edilip edilmeyecekleri ise henüz belli değil.

Giessen'in merkezinde, özellikle parfüm, moda ve spor malzemeleri olmak üzere, mağaza hırsızlığı günlük bir olaydır. Ne mağaza sahipleri ne de mağaza dedektifleri bu konuda açıkça konuşmaktan hoşlanmıyor, ancak bu hırsızlıkların çoğu mülteciler tarafından gerçekleştiriliyor. Biraz ötede, Lahn Nehri kıyısında da düzenli olarak uyuşturucu ticareti yapılıyor ve polis burada da sürekli olarak sığınmacıları yakalıyor.

Peki mülteciler gerçekte ne kadar suç işliyor? Wiesbaden'daki İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz yılın suç istatistiklerini sundu.

YÜZDE 15'İNİ MÜLTECİLER İŞLEDİ!

İstatistiklere göre, 2023 yılında Hessen'de toplamda yaklaşık 400.000 suç işlendi ve bunların yaklaşık yüzde 15'i, yani yaklaşık 60.000'i mülteciler tarafından gerçekleşti. Bu kişiler kayıtlı şüphelilerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Hessen Eyaleti Kriminal Dairesi'ne göre, bu kişiler çoğunlukla Afgan, Suriye ve Cezayir vatandaşı olan kişilerden oluşuyor.

Ancak mülteciler tarafından işlenen suçların neredeyse üçte ikisi Yabancılar ve İltica Yasasına karşı işlenen suçlar durumunda. Eyalet Kriminal Soruşturma Dairesi Başkanı Andreas Röhrig, "Bunlar, statüleri nedeniyle yalnızca Alman olmayanlar tarafından işlenebilen suçlardır" diyor.

Örneğin mültecilerin resmi raporlama yükümlülüklerine ya da mekânsal kısıtlamalara uymamaları da buna dâhildir.

Röhrig'e göre, mülteciler tarafından işlenen yaklaşık 60.000 suçun geri kalan üçte birini diğer suçlar oluşturuyor:

"Bunlar arasında ağırlıklı olarak ücret kaçakçılığı, hırsızlık, saldırı ve uyuşturucu suçları yer alıyor."

Giessen Bölge Konseyi'nden Manfred Becker, ilk kabul merkezinden sorumlu ve sorunun farkında:

"Birçok suç, bir süredir Avrupa'da bulunan ve çeşitli ülkelerden geçen bir grup mülteci tarafından işleniyor. Artık yasalarımıza uymuyorlar ve kontrol altına alınmaları zor."

Bu durum, özellikle de burada koruma arayan dürüst insanların büyük çoğunluğu için can sıkıcı. Becker, "Onlar için üzülüyorum, çünkü mültecilerin imajını genellikle bu birkaç suçlu belirliyor, her ne kadar mutlak bir azınlık olsalar da" dedi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT