Almanya'da göstericiler Tesla fabrikasını bastı

Almanya'da göstericiler Tesla fabrikasını bastı

Tesla karşıtları, otomobil üreticisinin Grünheide'deki fabrika tesislerine girmeye çalıştı. Polis göstericilere karşı çıktı ve birkaç kişinin tutuklandığını belirtti. Başka eylemler de planlanıyor.

Berlin yakınlarındaki Grünheide'de otomobil üreticisi Tesla'ya karşı düzenlenen protestolar bugün önemli ölçüde yoğunlaştı. Öğle saatlerinde düzenlenen bir gösteri sırasında yüzlerce aktivist otomobil üreticisinin tesislerine zorla girmeye çalıştı. Göstericiler, ABD'li girişimci Elon Musk'ın Tesla fabrikasının kenarındaki ormanda bulunan bir çite tırmandılar.

Fabrikaya doğru koşan göstericiler karşısında polis de ilk etapta şaşırdı. Olay yerine çeşitli federal eyaletlerden yüzlerce memurun da dahil olduğu büyük bir polis gücü konuşlandırıldı. Tazyikli su ve bir zırhlı personel taşıyıcı da alanda bulundu.

POLİSİN TUTUMUNU ELEŞTİRDİLER

Polis memurları ile defalarca kez çatışma yaşandı. Polis biber gazı ve cop kullandı. Fabrika sahası çevresindeki protestolar sırasında en az bir kadın yaralandı. 3 polisin de yaralandığı ifade edildi.

Birkaç kişi olay yerinde tıbbi tedavi gördü. Polise göre, bu esnada kişisel bilgilerini kaydetmek üzere çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Bir polis sözcüsü, gözaltıların sayısının tek haneli rakamlarda olduğunu söyledi.

Daha durum biraz sakinleşti. Polis sözcüsü, eylemcilerin büyük bir kısmının karayoluyla protesto kampına geri döndüğünü söyledi. Ancak kampa dönerken, polisle yine çatışmalar yaşandı ve bazı tutuklamalar yaşandı.

Olaya karışan çeşitli protesto grupları, polisin “orantısız ve acımasız” yaklaşımını eleştirdi.

OTURMA EYLEMİ

Polis Avrupa'daki tek Tesla fabrikasının bulunduğu alanı kordon altına almaya çalışmış ve birçok otoyol çıkışını kapatmıştı. Ayrıca fabrikaya doğru yapılan gösteri yürüyüşleri sırasında fabrika yakınlarındaki 23 numaralı köy yolunda bir oturma eylemi gerçekleştirildi. Polise göre yaklaşık 70 kişi yolu ve A10 otoyol çıkışını kapattı. Bazı eylemciler kendilerini yola yapıştırdı, bazıları ise ağaç gövdelerini engel olarak yola yerleştirdi.

Neuhardenberg havaalanındaki protestolarla bağlantılı olarak bir başka karışıklık daha yaşandı. Polise göre, orada maskeli kişiler ortaya çıktı ve piroteknik patlattı.

Tesla karşıtları Çarşamba gününden bu yana otomobil üreticisine karşı “eylem günleri” çağrısında bulunuyor. Protestolar Grünheide'deki otomobil fabrikasının yakınında kurulan protesto kampında başladı. Eylemciler, Tesla sahasının planlanan genişlemesini ve ormanın temizlenmesini protesto etmek için Şubat ayının sonundan bu yana ağaç evlerde kalıyorlar. Polis ağaç evlerin sökülmesini istiyor. Bu nedenle yasal bir ihtilaf halen devam ediyor.

ARTI49

FOTOĞRAF: X / @TheBrakeNet

HABERE YORUM KAT