TEİS: Kamu hastanelerinin kanser ilaçlarına sahip çıkması çok zor

TEİS: Kamu hastanelerinin kanser ilaçlarına sahip çıkması çok zor

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA) - TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, kanser ilaçlarının 1 Temmuz 2015'ten itibaren hastanelerden...

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA) - TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, kanser ilaçlarının 1 Temmuz 2015'ten itibaren hastanelerden satılmasının sakıncalarını daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı. Hastanelerin onkoloji servisleri ve eczanelerinden milyonlarca liralık kanser ilacı çalındığının basında yer aldığına dikkat çeken Saydan, "Hırsızlığa 1 Temmuz gelmeden önce başladılar bile. Özellikle kamu hastanelerinin bu ilaçlara sahip çıkması çok zor. Devlet bu uygulamayla tasarruf değil, zarar edecek" dedi.
Nurten Saydan, TEİS olarak özellikle kamu hastanelerinin ilaçlara sahip çıkamayacaklarını söylediklerini belirterek, "Ülke genelindeki 24 bin eczaneden konforlu ve rahat bir şekilde halkımıza sunulan ilaç ve eczacılık hizmeti; vatandaşlarımızın hiçbir şikayeti olmamasına, kamunun hiçbir kaybı veya zararı olmamasına rağmen yapılan yeni düzenlemelerle eczane dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu gerçekleşirse, hastaneler bu ilaçlara sahip olamayacak, kötü niyetli kişiler bu ilaçları ele geçirerek merdiven altından ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyattan satacak. Yahut yurt dışında müşteri bulacaklar. Dün basında yer alana Adana'da gerçekleşen olayda olduğu gibi olaylar artarak yaşanmaya devam edecektir" dedi.
Hastaların tedavi süreçlerinin, hastanelerin satın alma (ihale) bölümlerinin insafına bırakılacağını ifade eden Saydan, elde mevcut olmayan, biten ürünler için açılacak ihale şartnamelerinin ve uzun ihale süreçlerinin tedavilerde aksama ve gecikmelere neden olacağının altını çizdi. Saydan şöyle devam etti:
"Hastane stokunda bulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebi ile doktorun tercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak. Kendi kullandığı ilaçları bulamayan ve hastalık nedeni ile hassas olan hasta ve yakınları mecburen kendi ilaçlarını kullanmak isteyecek ve ücretli olarak dışarıdan temin yoluna gidecek. Bu da hastaların ekonomik açıdan karşılamayacağı ekstra bir yükün altına girmelerine, evlerini barklarını satmalarına ve tedaviye ulaşamayarak sağlıklarını tamamen kaybetmelerine neden olacak".
TEİS olarak Danıştay'a dava açtıklarını hatırlatan Saydan, "Danıştay'ın bu yanlış uygulamaya 'dur' diyeceğine inanıyoruz. Çünkü, ilaç eczanelerden eczacı danışmanlığında alınır. Hastanelerden eczacısız bir şekilde ve eczane dışında kargo veya postacılarla eczacılık yapılamaz. Devletin kanser ilaçlarından umduğu kar Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmasına neden olacaktır. Yetkililerin bir an önce bu yanlıştan dönmeleri gerekir. Zira tüm dünyada ilaç eczaneden eczacı eli ile temin edilir" dedi.

FOTOĞRAFLI

HABERE YORUM KAT