MİLRES Projesi ile milyarlarca dolar yurt içinde kalacak

MİLRES Projesi ile milyarlarca dolar yurt içinde kalacak

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, rüzgar enerjisi sistemlerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla 2011 yılında...

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, rüzgar enerjisi sistemlerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla 2011 yılında başlatılan Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi'nin haziran ayı sonunda tamamlanacağını belirterek, "MİLRES Projesi ile 20 yılda 15 milyar dolarlık kaynağın yurt dışına çıkması önlenecek" dedi.

Bakan Işık, MİLRES Projesi'ne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

MİLRES Projesi'nde 9 üniversite ve kurumdan yaklaşık 100 araştırmacının görev aldığını anlatan Işık, sistem için gerekli parçaların üretilmesinde yerli sanayi kuruluşlarının destek verdiğini söyledi.

Proje kapsamında dünyanın ilk kademe kademe sökülüp servis edilebilen rüzgar türbini dişli kutusunun tasarlandığını ifade eden Işık, 11 milyon lira bütçeli özgün projede, yüzde 80'den fazla yerlilik oranı sağlandığını kaydetti.

Işık, projenin  bu yıl haziran ayı sonunda tamamlanacağını açıkladı. 

- "Hedef: Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması"

Projenin Türkiye'nin enerji stratejisinde önemli yer tuttuğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu:

"İlk aşamada 500 kilovatsaat, ikinci aşamada 2,5 megavatlık kurulu güce sahip prototip rüzgar enerji santrallerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi amaçlanıyor. Böylece, yenilenebilir enerji sistemlerinin ülkemizde yaygınlaştırılması, enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması, enerji sistemlerinin yerli tasarımı ve üretimi hedefleniyor. MİLRES Projesi ile 20 yılda 15 milyar dolarlık kaynağın yurt dışına çıkması önlenecek. Proje kapsamında üretilecek türbinler yurt dışına da ihraç edilecek ve enerji harcamaları gelir-gider dengesi iyileştirilecek."

- Türkiye'nin rüzgar potansiyeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de yer seviyesinden 50 metre yükseklikte ve saniyede 7,5 metre üzeri rüzgar hızlarına sahip alanlarda kilometrekare başına 5 megavat gücünde rüzgar santralı kurulabileceği öngörülüyor. Buna göre, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelinin 48 bin megavat olduğu tahmin ediliyor. Bu potansiyele karşılık gelen toplam alan, Türkiye yüz ölçümünün yüzde 1,30'una denk geliyor.

HABERE YORUM KAT